Halászléoldal

  english home   deutsch home

Halászléreceptek

home

Köszöntünk a halászlé oldalán! Te már vagy tudsz főzni halászlét (vagy halászlevet, hallevet ... ki hogy mondja), vagy pedig most ismerkedsz ezen nemes "lév" rejtelmeivel. Gyarapítsd halászléfőzési ismereteidet, jó étvágyat hozzá!

Áttekintés

  • A balatoni halászlé
  • A dunai halászlé
  • A halászlé humora
  • A tiszai halászlé
  • Aldunai halászléreceptek
  • Balatoni halászléreceptek
  • Barátaink a halászléfőzésben
  • Dunai halászléreceptek
  • Egyéb halászlevek, hallevesek
  • Egyéb történelmi halászléreceptek
  • Éttermek, csárdák halászléreceptjei
  • Halkocsonyák
  • Haloldalak tartalomjegyzéke
  • Tiszai halászléreceptek
  • Viziállatoldalak  • Régen is főztek halászlevet, sőt eleink talán még jobban is értettek hozzá, mint mi mostanság. Az alábbi kis receptgyűjtemény a történelmi halászléreceptekből ad némi ízelítőt:    A dunai halászlé

    Duna menti gyerek lévén (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna másik oldalán, Kalocsán katonáskodtam) a dunai halászlé áll közel szívemhez. Pontyból, sok hagymával, házipaprikával, tésztával. Semmi paszírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik.

    Miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

    Ennek a régi időkre visszamenő hagyományai vannak. Eredetileg a vizimolnároktól származik. Tudniillik, a vizimolnárok a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett, hogy lássák az alkalmazottakat, a fiatal, jóétvágyú molnárlegényeket
    Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerűbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is főztek. A molnárné feladata volt mindez. Aztán Kalocsa, Paks, Baja környékének híres étele lett a halászlé.

    A dunai halászlénak is vannak "vállfajai", változatai:
    Teljesen másképpen főzik Komáromban, másképpen Pakson, Baján és másképpen főzik az Aldunán.    Miért nem paszírozzák a dunai halászlevet?

    Ennek is van magyarázata ...
    A Duna mellett, a homokon tradicionális paprikatermő területek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszló stb.). Sok a paprika és annak nagyon jó a minősége. A sűrítést egyszerűbb és olcsóbb volt a paprikával megcsinálni , mint a halfélék paszírozásával (és akkor még nem is beszéltünk a gyönyörű színéről.)

    Üzletben vásárolt, úgynevezett "téglapor"-ból senki ne próbáljon meg halászlét főzni. Abból barna színű "halleves" lesz, aminek semmi köze a halászléhez. Ugyanez vonatkozik a szárított hagymafélékre, vagy az élelmiszergyárakban előállított "halászlékockákra", illetve "halászléporokra" is. Ezek a termékek szombati gyors meleg leves előállítására alkalmasak és nem a kulináris élvezetek csúcsának a halászlének az elkészítésére. Úgyszintén nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halászlé előállítására. Pontynak minimum kell benne lennie, a többi halfajta pedig csak javít rajta.

    Gyerekkoromban (a 60-as években) a Gemenci-erdőben volt szerencsém enni Parti Pista bácsi halászlevéből. Ha valaki el tudta készíteni ezt a legnemesebb levest, akkor az ő volt.

    Mi is a lényege a magyar halészlének?

    1. A hal
    A legfontosabb a ponty. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. A fehérhúsú (egyébként drágább) halakat, mint a csuka, vagy a süllő használjuk fel sültek, egyéb halételek készítéséhez. Kár lenne értük, hiszen szétesik a húsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halászlébe.


    2. A hagyma
    A halászléfőzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. Aki igazán ad magára, az tartalékol mindig a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma, vagy a szárastól árult úgynevezett főzőhagyma nem alkalmas erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával.


    3. A paprika
    Az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb alkotórésze a jó halászlénak a jófajta paprika. Ez messziről felismerhető a színéről, közelebbről az illatáról, egészen közelről pedíg az ízéről. Nem tájegységet akarok megjelölni, hiszen jó házipaprikát szinte mindenfelé készítenek. Híres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszlói, a cecei stb. paprika. Az üzletekben akármilyen gyönyörűen is van csomagolva, meg ólomzár, meg nemzetiszín szalag - mégsem az igazi a tartalom.
    Dunai, vagy tiszai

    home

    Dunai halászléreceptek

    home Bajai halászlé 1.
    home Bajai halászlé 2.
    home Bajai halászlé 3.
    home Bajai halászlé 4.
    home Bácskai halászlé
    home Cigányos kárászhalászlé
    home Dunai halászlé 1.
    home Dunai halászlé 2. (rétegesen)
    home Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)
    home Dunai halászlé vegyes halból 1.
    home Dunai halászlé vegyes halból 2.
    home Dunakömlődi halászlé 1.
    home Fater halászleve
    home Halászlé a magam módján (lé tésztával)
    home Halászlé halászosan
    home Harcsás halászlé
    home Paksi halászlé

    Amurpaprikás
    Dunakömlődi halászlé 2.
    Dunapentelei halászlé
    Kató-féle halászlé
    Pontypaprikás


    És most jöjjön pár recept a papírforma megtagadására. (ugyanis a Duna mentén is főznek paszírozott halászlevet).


    Fajszi halászlé
    Révfalusi regős halászlé    A tiszai halászlé

    1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amely közhírré teszi a "Halpaprikás halászosan" nevű ételnek az elkészítési módját. Ennek, mármint a "halászos módnak..." a lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre teszünk bele a bográcsba.

    A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem paszírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.

    Tiszai halászléreceptek

    home Halászlé Gregor-módra
    home Szegedi halászlé
    home Szegedi halászlé pontyból
    home Szegedi halászlé (régi recept)
    home Tiszai boros halászlé
    home Tiszai halászlé 1. (szegedi)

    Halpaprikás (Móra Ferencné)
    Halpaprikás más módon (Móra Ferencné)
    Halpaprikás szegediesen (régi recept)
    Szegedi halászlé (Tutsek Anna 1913)
    Szegedi halászlé (Vizvári Mariska)
    Szegedi halpaprikás (Zilahy Ágnes 1892)    Balatoni halászléreceptek

    home Balatoni halászlé 1.
    home Balatoni halászlé 2.
    home Balatoni halászlé 3.    Aldunai

    Az aldunai halászlét a miénktől teljesen eltérően zöldségekkel, babérlevéllel főzik. Vegyes halból készítik és szinte mindig behabarják.

    Receptek:

    Aldunai halászlé 1.

    Diétacentrum

    A legelterjedtebb fogyókúrák

    Viziállatok

    home
    Viziállatoldalak

    home Halételek (index)
    home Meleg halételek
    home Halételek szabadban
    home Hideg halételek
    home Kaviár és ikra
    home Tengeri herkentyűk    Egyéb halászlevek, hallevesek

    Halászlé füstölt szalonnával (Kerekes József)
    Halászlé mosógépben
    Halikraleves 1.
    Halikraleves 2.
    Halleves
    Halleves horvát módra
    Hortobágyi halászlé
    Lazacszeletek mosogatógépben    Halkocsonyák

    home Halkocsonya 1.
    home Halkocsonya 2.
    home Magyaros pontykocsonya

    Halkocsonya (Krúdy Gyula)
    Hideg aszpikos hal (1940)
    Ponty aszpikkal (régi szegedi recept)    Korhely halászléreceptek

    Gombás halászlé
    Korhelyhalászlé    Egyéb történelmi halászléreceptek

    Halászlé (Krúdy Gyula)
    Halleves olaszosan (Czifray István 1840-ből)
    Pontyleves (Czifray István 1840-ből)    Éttermek, halászcsárdák receptjei

    A halászcsárdák általában titkosan kezelik a receptjeiket. Persze akad kivétel is. Egy kedves vendéglős Nagykanizsáról írta meg email-ben, hogy ő hogyan csinálja. Köszönjük a receptet.


    Halászlé (Szőlőskert fogadó Nagykanizsa)

    Ha Kanizsán jársz, látogasd meg a vendéglőt! Nem fogsz csalódni!

    Szőlőskert Nagykanizsa


    home - A kedvencek közé

    english home   deutsch home    Jó étvágyat!    A nyaralás gasztronómiai emlékei

    home az erdényi konyha remekei
    home a franciák   home a spanyolok
    home görög ételek, előételek
    home szerb, horvát, szlovén konyha
    home az olasz receptek tárháza
    home török receptek   home bolgárok


    Halkocsonyák

    home

    Nem értem

    home


    Nem értem

    home


    A balatoni halászlé

    A balatoni halászlé leginkább a tiszai halászléhez hasonlít, azaz alaplékészítéssel indul. Hajdanán még a vizet is a balatonból merítették hozzá. Manapság ugyan már nem balatonvízből főzik, de a recept, a jelleg alig változott.
    A legjobb balatoni halászlevet Rajnai Árpi barátomnál ettem Paloznakon. A Veszprém Megyei Horgásszövetség akkori titkára márcsak hivatalból is ért a halászléfőzéshez. Árpi szervezésében sikerült a legkiválóbb halászleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy másik évben a Tihanyi Belső-tónál.
    Árpi tesz a halászlébe egy szem krumplit is. A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni, amelyből szintén bőven van a környéken.
    A balatoni halászlé legnagyobb, legrangosabb eseménye az alsóörsi Halásztanya vendéglőben évente megrendezésre kerülő halászléfőző verseny. Itt a legkiválóbb csapatok indulnak mindig nagy meglepetés az eredmény kihirdetése.    A halászlé humora

    Erdész barátunk meséli a következő "megrázó" történetet:
    Téli családos vadásztalálkozót tartottak még a hatvanas években. Szabadtűzön főzték bográcsban a férfiak a halászlét, közben jókat iszogattak. Az asszonyok meg bent a házban főzték a belevaló tésztát. Általában a férfiak szeretik az erősebb ízeket, a nők pedig a szolidabbakat. így aztán némi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempészhessék a méregerős cseresznyepaprikát (mifelénk hosszúkás, oltári erős, kutyapöcsünek, vagy macskapöcsünek nevezett paprika a divatos). A mi Feri bátyánk is így tett.
    Otthon a konyhában egy papírszalvétába csomagolta a "mérget", majd gyorsan zsebrevágta, még mielőtt a felesége észrevette volna. A bográcsnál pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegáns mozdulattal belezuttyantotta a paprikát a halászlébe, majd az immáron üres papírszalvétát visszahelyezte a pufajka zsebébe. Úgy látszik, hogy ezt többen megcsinálhatták, mert nagyon jó, de méregerős lett a halászlé. Szinte csak a férfiak ettek belôle, annyira erős lett. Este még iszogattak, aztán mindenki nyugovóra tért a vadászházban. Éjjel, vagy inkább hajnalban Feri bácsira rájött a hasmenés, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkáját és kirohant a kis vadászház mögé. Elvégezte dolgát, majd eszébe jutott, hogy ki kéne valamivel törölni. A pufajka zsebében kutatva megörült a papírszalvétának és kitörölte vele, hogy siethessen be a meleg vadászházba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordítás, amelyre nem csak a vendégek riadtak fel, hanem valószínüleg az erdő összes vadja is. Fájdalmának csillapítására a legkézenfekvőbb megoldást találta ki: beleült a hóba


    Barátaink a halászléfőzésben

    home Édes Anna
    home Erős Pista
    home Gyufatészta
    home Halászlékocka
    home Harcsa
    home Piros Arany
    home Ponty


    .. illik hozzá..

    home Salátareceptek
    home Mártások
    home Mustárok
    home Tormareceptek
    home Paprikaoldal, paprikareceptek

    home Napi pozitív gondolatok
    home Díszítések
    Áruismeret    Tovább:
    home Főoldal
    home Humoroldal, viccek