Halászléoldal, halászléreceptek

  english home   deutsch home

Halászléreceptek

home

Köszöntünk a halászlé oldalán! Te már vagy tudsz főzni halászlét (vagy halászlevet, hallevet ... ki hogy mondja), vagy pedig most ismerkedsz ezen nemes "lév" rejtelmeivel. Gyarapítsd halászléfőzési ismereteidet, jó étvágyat hozzá!

Áttekintés

 • A balatoni halászlé
 • A dunai halászlé
 • A halászlé humora
 • A tiszai halászlé
 • Aldunai halászléreceptek
 • Balatoni halászléreceptek
 • Barátaink a halászléfőzésben
 • Dunai halászléreceptek
 • Egyéb halászlevek, hallevesek
 • Egyéb történelmi halászléreceptek
 • Éttermek, csárdák halászléreceptjei
 • Halkocsonyák
 • Haloldalak tartalomjegyzéke
 • Tiszai halászléreceptek
 • Viziállat oldalak • Régen is főztek halászlevet, sõt eleink talán még jobban is értettek hozzá, mint mi mostanság. Az alábbi kis receptgyűjtemény a történelmi halászléreceptekből ad némi ízelítőt:  A dunai halászlé

  Duna menti gyerek lévén (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna másik oldalán, Kalocsán katonáskodtam) a dunai halászlé áll közel szívemhez. Pontyból, sok hagymával, házi paprikával, tésztával. Semmi paszírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik.

  Miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

  Ennek a régi időkre visszamenő hagyományai vannak. Eredetileg a vízimolnároktól származik. Tudniillik, a vízimolnárok a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett, hogy lássák az alkalmazottakat, a fiatal, jó étvágyú molnárlegényeket
  Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerűbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is főztek. A molnárné feladata volt mindez. Aztán Kalocsa, Paks, Baja környékének híres étele lett a halászlé.

  A dunai halászlének is vannak "vállfajai", változatai:
  Teljesen másképpen főzik Komáromban, másképpen Pakson, Baján és másképpen főzik az Aldunán.  Miért nem paszírozzák a dunai halászlevet?

  Ennek is van magyarázata ...
  A Duna mellett, a homokon tradicionális paprikatermő területek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszló stb). Sok a paprika és annak nagyon jó a minősége. A sűrítést egyszerűbb és olcsóbb volt a paprikával megcsinálni, mint a halfélék paszírozásával (és akkor még nem is beszéltünk a gyönyörű színéről.)

  Üzletben vásárolt, úgynevezett "téglapor"-ból senki ne próbáljon meg halászlét főzni. Abból barna színű "halleves" lesz, aminek semmi köze a halászléhez. Ugyanez vonatkozik a szárított hagymafélékre, vagy az élelmiszergyárakban előállított "halászlékockákra", illetve "halászléporokra" is. Ezek a termékek szombati gyors meleg leves előállítására alkalmasak és nem a kulináris élvezetek csúcsának a halászlének az elkészítésére. Úgyszintén nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halászlé előállítására. Pontynak minimum kell benne lennie, a többi halfajta pedig csak javít rajta.

  Gyerekkoromban (a 60-as években) a Gemenci-erdőben volt szerencsém enni Parti Pista bácsi halászlevéből. Ha valaki el tudta készíteni ezt a legnemesebb levest, akkor az ő volt.

  Mi is a lényege a magyar halászlénak?

  1. A hal
  A legfontosabb a ponty. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. A fehérhúsú (egyébként drágább) halakat, mint a csuka, vagy a süllő használjuk fel sültek, egyéb halételek készítéséhez. Kár lenne értük, hiszen szétesik a húsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halászlébe.


  2. A hagyma
  A halászléfőzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. Aki igazán ad magára, az tartalékol mindig a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma, vagy a szárastól árult úgynevezett főzőhagyma nem alkalmas erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával.


  3. A paprika
  Az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb alkotórésze a jó halászlének a jófajta paprika. Ez messziről felismerhető a színéről, közelebbről az illatáról, egészen közelről pedig az ízéről. Nem tájegységet akarok megjelölni, hiszen jó házi paprikát szinte mindenfelé készítenek. Híres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszlói, a cecei stb. paprika. Az üzletekben akármilyen gyönyörűen is van csomagolva, meg ólomzár, meg nemzetiszín szalag - mégsem az igazi a tartalom.  Egyéb halászlevek, hallevesek

  Halászlé füstölt szalonnával (Kerekes József)
  Halászlé mosógépben
  Halikraleves 1.
  Halikraleves 2.
  Halleves
  Halleves horvát módra
  Hortobágyi halászlé
  Lazacszeletek mosogatógépben  Dunai, vagy tiszai

  home

  Dunai halászlé receptek

  home Bajai halászlé 1.
  home Bajai halászlé 2.
  home Bajai halászlé 3.
  home Bajai halászlé 4.
  home Bácskai halászlé
  home Cigányos kárászhalászlé
  home Dunai halászlé 1.
  home Dunai halászlé 2. (rétegesen)
  home Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)
  home Dunai halászlé vegyes halból 1.
  home Dunai halászlé vegyes halból 2.
  home Dunakömlődi halászlé 1.
  home Dunakömlődi halászlé 2.
  home Fater halászleve
  home Halászlé a magam módján (lé tésztával)
  home Halászlé halászosan
  home Harcsás halászlé
  home Paksi halászlé
  home Tengelici halászlé

  Amurpaprikás
  Dunapentelei halászlé
  Kató-féle halászlé
  Pontypaprikás


  És most jöjjön pár recept a papírforma megtagadására. (ugyanis a Duna mentén is főznek paszírozott halászlevet).


  home Fajszi halászlé

  Révfalusi regős halászlé  A tiszai halászlé

  1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amely közhírré teszi a "Halpaprikás halászosan" nevű ételnek az elkészítési módját. Ennek, mármint a "halászos módnak..." a lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre teszünk bele a bográcsba.

  A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehetõ, hogy hajdanán nem paszírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.  Víziállatoldalak

  home Halételek (index)
  home Meleg halételek
  home Halételek szabadban
  home Hideg halételek
  home Kaviár és ikra
  home Tengeri herkentyűk

  Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


  home

  Garantáltan újak, hiszen:
  Egy újszülött számára minden vicc új.  Halkocsonyák

  home
  Nem értem

  home  A balatoni halászlé

  A balatoni halászlé leginkább a tiszai halászléhez hasonlít, azaz alaplé készítéssel indul. Hajdanán még a vizet is a Balatonból merítették hozzá. Manapság ugyan már nem Balaton vízből főzik, de a recept, a jelleg alig változott.
  A legjobb balatoni halászlevet Rajnai Árpi barátomnál ettem Paloznakon. A Veszprém Megyei Horgász Szövetség akkori titkára márcsak hivatalból is ért a halászléfőzéshez. Árpi szervezésében sikerült a legkiválóbb halászleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy másik évben a Tihanyi Belső-tónál.
  Árpi tesz a halászlébe egy szem krumplit is. A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni, amelyből szintén bőven van a környéken.
  A balatoni halászlé legnagyobb, legrangosabb eseménye az alsóörsi Halásztanya vendéglőben évente megrendezésre kerülõ halászléfőző verseny. Itt a legkiválóbb csapatok indulnak mindig nagy meglepetés az eredmény kihirdetése.  A halászlé humora

  Erdész barátunk meséli a következő "megrázó" történetet:
  Téli családos vadásztalálkozót tartottak még a hatvanas években. Szabadtűzön főzték bográcsban a férfiak a halászlét, közben jókat iszogattak. Az asszonyok meg bent a házban főzték a belevaló tésztát. Általában a férfiak szeretik az erősebb ízeket, a nõk pedig a szolidabbakat. így aztán némi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempészhessék a méregerős cseresznyepaprikát (mifelénk hosszúkás, oltári erõs, kutyapöcsűnek, vagy macskapöcsűnek nevezett paprika a divatos). A mi Feri bátyánk is így tett.
  Otthon a konyhában egy papírszalvétába csomagolta a "mérget", majd gyorsan zsebre vágta, még mielőtt a felesége észrevette volna. A bográcsnál pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegáns mozdulattal belezuttyantotta a paprikát a halászlébe, majd az immáron üres papírszalvétát visszahelyezte a pufajka zsebébe. Úgy látszik, hogy ezt többen megcsinálhatták, mert nagyon jó, de méregerős lett a halászlé. Szinte csak a férfiak ettek belőle, annyira erõs lett. Este még iszogattak, aztán mindenki nyugovóra tért a vadászházban. Éjjel, vagy inkább hajnalban Feri bácsira rájött a hasmenés, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkáját és kirohant a kis vadászház mögé. Elvégezte dolgát, majd eszébe jutott, hogy ki kéne valamivel törölni. A pufajka zsebében kutatva megörült a papírszalvétának és kitörölte vele, hogy siethessen be a meleg vadászházba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordítás, amelyre nem csak a vendégek riadtak fel, hanem valószínüleg az erdő összes vadja is. Fájdalmának csillapítására a legkézenfekvőbb megoldást találta ki: beleült a hóba.

  Tiszai halászlé

  home Halászlé Gregor-módra
  home Szegedi halászlé
  home Szegedi halászlé pontyból
  home Szegedi halászlé (régi recept)
  home Szegedi halászlé (Tutsek Anna 1913)
  home Szegedi halpaprikás (Zilahy Ágnes 1892)
  home Tiszai boros halászlé
  home Tiszai halászlé 1. (szegedi)

  Halpaprikás (Móra Ferencné)
  Halpaprikás más módon (Móra Ferencné)
  Halpaprikás szegediesen (régi recept)
  Szegedi halászlé (Vizvári Mariska)  Balatoni halászlé

  home Balatoni halászlé 1.
  home Balatoni halászlé 2.
  home Balatoni halászlé 3.  Aldunai

  Az aldunai halászlét a miénktől teljesen eltérően zöldségekkel, babérlevéllel főzik. Vegyes halból készítik és szinte mindig behabarják.

  Receptek:

  Aldunai halászlé 1.

  Diétacentrum

  A legelterjedtebb fogyókúrák


  Korhely halászlé receptek

  Gombás halászlé
  Korhelyhalászlé  Egyéb történelmi halászlé receptek

  Halászlé (Krúdy Gyula)
  Halleves olaszosan (Czifray István 1840-bõl)
  Pontyleves (Czifray István 1840-bõl)  Éttermek, halászcsárdák receptjei

  A halászcsárdák általában titkosan kezelik a receptjeiket. Persze akad kivétel is. Egy kedves vendéglős Nagykanizsáról írta meg email-ben, hogy ő hogyan csinálja. Köszönjük a receptet.


  Halászlé (Szőlőskert fogadó Nagykanizsa)

  Ha Kanizsán jársz, látogasd meg a vendéglőt! Nem fogsz csalódni!

  Szõlõskert Nagykanizsa  Halkocsonyák

  home Halkocsonya 1.
  home Halkocsonya 2.
  home Magyaros pontykocsonya

  Halkocsonya (Krúdy Gyula)
  Hideg aszpikos hal (1940)
  Ponty aszpikkal (régi szegedi recept)  Barátaink a halászlé főzésében

  home Édes Anna
  home Erős Pista
  home Gyufatészta
  home Halászlékocka
  home Harcsa
  home Piros Arany
  home Ponty


  .. illik hozzá..

  home Salátareceptek
  home Mártások
  home Mustárok
  home Tormareceptek
  home Paprikaoldal, paprikareceptek

  home Napi pozitív gondolatok
  home Díszítések
  home Áruismeret  english home   deutsch home

  Jó étvágyat!  A nyaralás gasztronómiai emlékei

  home az erdélyi konyháról
  home franciák   home spanyolok
  home görög ételek, elõételek
  home szerb, horvát, szlovén
  home olasz receptek tárháza
  home törökök   home bolgárok


  Tovább:
  home Főoldal
  home Humoroldal, viccek