Betévedő zsidók

Zsidó konyha

                                         

Betévedő zsidók

Mi ugyan gojok vagyunk, de édesanyám hőgyészi származása lévén otthon megtanulta a sóletfőzést. Így aztán hetente-kéthetente ott gőzölgött a csodálatos illatú sólet az asztalon - nem a rituálé szerint szombaton, hanem mondjuk kedden - mellette pedig a puha kenyér.
Egész délelőtt jött az illata a konyhából, így aztán nem csoda, ha a nálunk járt emberek ottmaradtak ebédre és a három tányér sólet után szuszogva bevallották zsidó mivoltukat.

Ilyen volt például Balassa a siófoki lókupec (ő mesélte, hogy Siófokot régen humorosan Zsidófoknak nevezték).
Balassától (Balassa József) vásároltuk annak idején Balatonszabadiban a telket, hogy aztán ott egy nyaralót építsünk. Kiparcellázta a földjét, amely mai szemmel nézve meglehetősen közel volt a Balatonhoz. Jártunk is oda évekig, de nekem gyereknek nem nagyon ízlett a dolog, hiszen azon a telken nem sok minden történt és magát a Balatont is nagyon ritkán élveztük.
Pár év alatt építettünk egy pottyantós WC-t, valamint egy vízóra-aknát.
Apám aztán meglátta az érdeklődés hiányát, illetve talán maga is rájött, hogy zsákutca az egész balatonosdi, ezért eladta a telket egy pesti (szintén zsidó) családnak. Géza és két öreglány testvére aztán élvezhette a telket a szőlővel és a bőralma fákkal.

A pesti zsidó képkereskedő, Stern Imre a sváb község egyetlen zsidója, vagy Krausz a tolnai cserző tímár - a Tolna itt természetesen nem megyét jelent, hanem Tolna megye Tolna - ez most már napjainkban város. Vasútállomása Tolna-Mözs.

Ezen pár említett zsidó ember mind-mind a gőzölgő sólet illatára vallotta be zsidó mivoltát, ami annak idején a hatvanas években ugyebár nem nagyon volt dicsekedni való.Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.


További oldalakNem értem

home

Megjegyzés

A sólet egy hangzatos ételköltemény.

Érdekesség

Rá pár évre jöttem csak rá, hogy mennyi étel alakult át a zsidó és a keresztény konyha között oda és vissza.

Néhány sóletrecept

home Sólet 1.
home Sólet 2.
home Sólet (édesanyámtól)

Lencsesólet

home Pörköltek, tokányok
home Pecsenyék, sültek
home Zsidó receptek

Tovább:
home Tartalomjegyzék