Házi sonka sonkafőző edényben

Sonka, szalonna, füstölt húsok

                                         

Házi sonka sonkafőző edényben

Sertéshús (például comb, lapocka) 1-1,2 kg, só 25 g, 1 kávéskanál porcukor, 1 dl víz.

A friss húst nagyobb darabokra vágjuk, a sót és a cukrot 1 dl vízben oldjuk fel, és ezzel az oldattal leöntjük a húst, utána huzamosabb ideig kevergetjük. Ezután az edénybe mikroten zacskót (műanyag zacskó) helyezünk, melybe rétegesen rakjuk az elkészített húst, minden réteget jól összenyomunk, hogy az egész tele legyen.
A zacskóba a húsra helyezzük a rõgzítő tányért a domború oldalával fölfelé. A domborulatra helyezzük a rugót, melyet három ágú záró résszel összenyomunk és fordítással zárunk.
Az így elkészített húst a hűtőbe tesszük, ahol mintegy 4 fokos hõmérsékleten 2 napig állni hagyjuk. (A húsnak nem szabad megfagynia). Két nap után a húst edényestől egy másik edénybe helyezzük, melyben mintegy 80 fokos hõmérsékletű víz van és két órán át főzzük. A víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 80 fokot. (Ennél a hőmérsékletnél az edény aljából buborékok törnek elő). A víz forrása árt a sonka minőségének. A víz szintje nem haladhatja meg a sonkakészítő edény nyílásainak a szintjét, illetve mintegy 1 centiméterrel a nyílás alatt kell lennie.
A főzés befejezése után (mintegy 2,5 óra) a húst az edényben kell hagyni kihűlni, esetleg vízzel lehet hűteni. A kihűlés után (mintegy 1,5-2 óra) az edény záró részét kinyitjuk és kiborítjuk a sonkát a zacskóból.
Amennyiben a munkafolyamat a leírás szerint történt, így finom meglepetés vár Önre.Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.


További oldalak


Forrás

Az eredeti csehszlovák edény egyik receptje.

home Sonkareceptek
home Disznóölés, feldolgozás

Tovább:
home Főoldal