Alapreceptek

Mártások

                                         
Érdemes beleolvasni, hiszen az évszázadok alatt összenőtt a cigány és a magyar gasztronómia. Mindegyik vett át dolgokat a másiktól.


Cigány főzési & sütési módszerek

Gyakran elmegyünk mellette és automatikusan autentikus magyarnak tekintjük azokat a cigány sütési és főzési módszereket, melyeket az együtt töltött évszázadok alatt nem csak a magyar gasztronómia, de már egyre inkább az európai gasztronómia is átvett.
Tekintsük hát át ezeket:

Bogrács

A nomád életmód velejárója a szabadtéri főzés.
Ki hitte volna, hogy a cigányok voltak a bogrács feltalálói?! Na persze nem a "gulyás", vagy a "csikós" típusú bográcsoké, hanem inkább ezek elődei, melyek talán nem is rendelkeznek rendes névvel, megnevezéssel.


----------

Spórtető

Szintén a szabadtéri ételkészítés hajdani módszere a spórtető, melyet aztán a magyarok, na meg egyre többen a világban átvettek és átvesznek.
Gondoljunk csak a tárcsára, sütőlemezekre, sütőlapokra. Ezeknek mindnek a cigány spórtető volt az elődje.
A cigány spórtetőt persze nem a hipermarketekben árulják, hanem a leleményesség eredménye. Felhasználható hozzá egy kidobott sparhelt teteje, egy darab kazánlemez, vagy még ki tudja mi.
A legegyszerűbb alkalmazásnál téglákra, kövekre helyezi rá a spórtetőt, de vannak komolyabb beépítési ötletek is, mikor teljesen körülépíti és szinte már tűzhelynek is lehet nevezni.


----------

Sütés agyagban és sárban

Megint egy nagyon leleményes sütési módszer az agyagban sütés.
A kibelezett állatot belül jól besózzák, befűszerezik, majd agyagos-sáros fűbe hempergetik. Némi szikkadás után mehet a parázsba, ahol néhányszor megforgatják a sütés alatt.
Most már csak egy nagyobb követ kell hozzávágni és ketté is törik a remekmű. Gőzölög és illatozik a szárnyas, vagy a hal, ami a zárt térben, egészséges módon sült.


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.További oldalakNem értem

home

Megjegyzés

Sok módszert átvettek tőlük a magyarok és más népek is.

home Tormareceptek
home Mustárreceptek
home Mártások, dip-ek
home Kolbászreceptek
home Virslireceptek

Tovább:
home Tartalomjegyzék