A konzerves üvegekről

Konzerválás

                                         

A konzerves üvegekről

Mikor a nyári befőzési időszakban meglátom, hogy a szupermarketek milyen áron adják a konzerves üvegeket és a tetőket, akkor tudom sajnálni azokat, kik nem gondoskodtak időben ezek beszerzéséről.
Ráadásul még csak nem is valami különleges üvegekről van szó, hanem a legáltalánosabb 720-as, 580-as, 380-as, stb standard üvegekről.


Néhány tanács üvegek beszerzéséhez, kimosásához, tárolásához:

Ne dobd el az ép szájú, ép tetejű csavaros üvegeket!

 • Üvegek kimosása

 • A csavaros tetejű üvegeket tartalmuk elfogyasztását követően tetejükkel együtt mosogassuk el. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a tető belsejét, mert annak később beláthatatlan következményei lesznek (megromlik a konzervünk).
  Legjobb, ha mosogatógépben mossuk el őket, de akinek nincs, az is megtehetni mosogatószeres vízzel és sokszori öblítéssel (persze az újbóli használat során még egyszer el fogjuk mosni, de már nem kell fizikai behatást gyakorolnunk az ételmaradékok miatt).
  Leszárításhoz tegyük őket rácsra. Az üveget fejjel lefelé, a tetőt pedig csavarmenettel lefelé.


 • Üvegek tárolása

 • A tisztára mosott és leszárított üvegre lazán rácsavarom a tetejét, majd megfelelő tároló helyre (szekrény, kamra, fészer, pince, garázs, stb) viszem.
  Miért csak lazán csavarom rá a tetejét?
  A Twist-off üvegeknél a tető rugalmas anyaga képezi a tömítőanyag szerepét. Amennyiben ezt az üres tárolás során is rászorítom az üvegre, akkor elfárad és nem fogja nyújtani a kellő tömítő hatást.
  Padláson tárolni - főleg palatetős padlások esetében - nem a legjobb ötlet, mivel az ott uralkodó aránylag magas hõmérséklet öregíti a tömítést.


 • Üvegek újbóli felhasználása

 • Használatkor újra elmosom az üvegeket, majd megtöltöm őket a konzerválandó anyaggal, lezárom és a receptnek megfelelően járok el. Ezek a következők lehetnek:

  - Az üveget a lezárást követően száraz dunsztba teszem.
  - Az üveget a lezárást követően forró vizes edénybe teszem (a víz szintje 1,5-2 cm-rel a csavartető alatt van) és a receptben leírtak szerint járok el.
  - Lekvárok, dzsemek esetében az üvegekbe merem a forró lekvárt, az üvegeket lezárom és azonnal fejre állítom. A receptben leírt időt követõen az üvegeket újra a talpukra állítom és a kamrában a helyére teszem.


 • Előrelátó üvegbeszerzés

 • Gyakran megyek külföldre és Nyugat-Európában elgondolkoztató dolgokat lehet beszerezni:
  A német szupermarketekben a konzerves polcon ott vannak a mindenféle fejhús konzervek 0,99 - 3 Euros áron. Hazafele elfalatozgatom a kiváló 20-25 dekás véres hurka, vagy Kopffleisch konzervet és megmarad a WECK Stürzglas, azaz a kiborítós üveg.
  Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


  home

  Garantáltan újak, hiszen:
  Egy újszülött számára minden vicc új.


  További oldalak  Nem értem

  home

  Konzervoldalak

  home Jamoldal   Lekvár, jam, zselé házilag
  home Befőttek, kompótok
  home Részeges befőttek, kompótok
  home Erdei gyümölcsök
  home Savanyúságok minden mennyiségben
  home Zöldségkonzervek
  home Fokhagyma ecetben és szirupban
  home Kovászolás (erjesztés kenyérrel)
  home Zöldségparádé

  Tovább:
  home Tartalomjegyzék