Olvasnivalók, történetek

Konzerválás

                                         
A konzerves üvegekről

Mikor a nyári befőzési időszakban meglátom, hogy a szupermarketek milyen áron adják a konzerves üvegeket és a tetőket, akkor tudom sajnálni azokat, kik nem gondoskodtak időben ezek beszerzéséről.
Ráadásul mégcsak nem is valami különleges üvegekről van szó, hanem a legáltalánosabb 720-as, 580-as, 380-as, stb standard üvegekről.


Néhány tanács üvegek beszerzéséhez, kimosásához, tárolásához:

Ne dobd el az ép szájú, ép tetejű csavaros üvegeket!

 • Üvegek kimosása

 • A csavaros tetejű üvegeket tartalmuk elfogyasztását követően tetejükkel együtt mosogassuk el. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a tető belsejét, mert annak később beláthatatlan következményei lesznek (megromlik a konzervünk).
  Legjobb, ha mosogatógépben mossuk el őket, de akinek nincs, az is megtehetni mosogatószeres vízzel és sokszori öblítéssel (persze az újbóli használat során még egyszer el fogjuk mosni, de már nem kell fizikai behatást gyakorolnunk az ételmaradékok miatt).
  Leszárításhoz tegyük őket rácsra. Az üveget fejjel lefelé, a tetőt pedig csavarmenettel lefelé.


 • Üvegek tárolása

 • A tisztára mosott és leszárított üvegre lazán rácsavarom a tetejét, majd megfelelő tárolóhelyre (szekrény, kamra, fészer, pince, garázs, stb) viszem.
  Miért csak lazán csavarom rá a tetejét?
  A Twist-off üvegeknél a tető rugalmas anyaga képezi a tömítőanyag szerepét. Amennyiben ezt az üres tárolás során is rászorítom az üvegre, akkor elfárad és nem fpgja nyújtani a kellő tömítő hatást.
  Padláson tárolni - főleg palatetős padlások esetében - nem a legjobb ötlet, mivel az ott uralkodó aránylag magas hőmérséklet öregíti a tömítést.


 • Üvegek újbóli felhasználása

 • Használatkor újra elmosom az üvegeket, majd megtöltöm őket a konzerválandó anyaggal, lezárom és a receptnek megfelelően járok el. Ezek a következők lehetnek:

  - Az üveget a lezárást követően száraz dunsztba teszem.
  - Az üveget a lezárást követően forró vizes edénybe teszem (a víz szintje 1,5-2 cm-rel a csavartető alatt van) és a receptben leírtak szerint járok el.
  - Lekvárok, dzsemek esetében az üvegekbe merem a forró lekvárt, az üvegeket lezárom és azonnal fejre állítom. A receptben leírt időt követően az üvegeket újra a talpukra állítom és a kamrában a helyére teszem.


 • Előrelátó üvegbeszerzés

 • Gyakran megyek külföldre és Nyugat-Európában elgondolkoztató dolgokat lehet beszerezni:
  A német szupermarketekben a konzerves polcon ott vannak a mindenféle fejhús konzervek 0,99 - 3 Euros áron. Hazafele elfalatozgatom a kiváló 20-25 dekás véreshurka, vagy Kopffleisch konzervet és megmarad a WECK Stürzglas, azaz a kiborítós üveg.  Tovább:
  home Tartalomjegyzék
  home Áruismeret
  homeHumor

  További oldalak:  Megjegyzés


  home Házi pékség
  home Lakodalmas ételek
  home Mézes receptek
  home Palacsintareceptek
  home Pogácsareceptek
  home Zsír és tepertő
  home Csóró konyha

  Tovább:
  home Tartalomjegyzék