Fogyókúrás módszerek

                                         


Mennyi rostot kell fogyasztanunk?

A normális székletürítési szokásokhoz naponta 20-60 grammnyi rost bevitele ajánlott.
Láthatjuk, hogy ha csak kenyérrel szeretnénk a rostanyagigényt pótolni, akkor fehér kenyérből 0,7-1 kg-ra, teljes kiőrlésű kenyérből is 0,3-0,4 kg-ra lenne szükség.

Aki nem a normál étkezések során viszi be a rostanyagokat, annak megterséges rostanyagbevitel ajánlott, ami lehet:
- 2-3 evőkanál korpa, vagy
- korpatabletta a hozzá adott ajánlás szerinti mennyiségben.
Mindegyik esetben bőséges folyadékbevitelre van szükség!


Mozogjunk eleget!

Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, hiszen a "fedettpályás TV-nézés" ugyanúgy okozhat bélrenyheséget!


Mennyi vizet igyunk?

Minimum 2 liter vizet/teát (vagy még többet) igyunk meg naponta!
Ezt tegyük meg akkor is, ha nem vagyunk szomjasak!


A rostanyagokról

Keresd a rostosat!

Unalomig halljuk, hogy "Teljes kiőrlésű, vagy barna kenyeret kell a fehér kenyér helyett fogyasztani", aztán el is engedjük a fülünk mellett, hogy ugyan már ilyen aprósággal akasztják hasba az embert.
Aztán jön a székrekedés és az egyéb emésztőszervi megbetegedések.
Álljék itt a számértékbeli különbség a két említett élelmiszer rostanyagtartalmára:

- Fehér kenyér: 4 g/100 g
- Teljes kiőrlésű kenyér: 10 g/100 g élelmi rost.

Látható, hogy 2,5-szer akkora a teljes kiőrlésű péktermék élelmi rosttartalma. Ez aztán megdolgoztatja a perisztaltikát és lesz széklet – úgy ahogy kell.
Aki rendesen fogyaszt élelmi roskokat annak garantált a napi egyszeri székletürítés (általában a reggeli órákban), de nem ritka a napi kétszeri „királyi trónlátogatás” sem.
A megfelelő napi élelmi rost fogyasztása egyben betölti azt a funkcióját is, hogy a bélbolyhokat megmozgatva igyekszik eltávolítani, „lesmirglizni” az ott lerakódott pangó iszapanyagot – ezen tevékenységgel sokat teszünk az emésztőszervi tumorok (elsősorban a vastagbélrák) megelőzésében.

Sokan korpatabletta és más hasonló készítmények formájában viszik be szervezetükbe az élelmi rostanyagot. Ezzel sincs semmi baj, ha ügyelünk a folyamatos folyadékbevitelre is.
A sok élelmi rost fogyasztása bőséges folyadékfogyasztással együtt képes az előbbiekben már említett kedvező élettani hatását kifejteni.
Mostanában amúgy is állandóan azt halljuk, hogy naponta több liter folyadék (víz, tea, stb) bevitele csodákra képes - és éppen az emésztési rendszerünk karbantartása az egyik legfontosabb, ami miatt sokat kell innunk.

Nagyon fontos még megjegyezni azt is, hogy a bőségesen fogyasztott élelmi rost úgy is hálás lesz, hogy segít megelőzni az aranyérbetegségeket is.


Vannak kimondottan magas rosttartalmú élelmiszerek, melyek ráadásul egészségesek is. Ehhez érdemes tanulmányozni az élelmi-rost táblázatot.


Rostanyagok toplistája

További oldalak
Kevés rostot fogyasztunk

Zöldségből, gyümölcsből, magas kiőrlési szintű gabonafélékből szükségletünknek kevesebb, mint a felét vesszük magunkhoz.


Még néhány érv a több rost fogyasztása mellett

Több rost fogyasztása lassítja a cukor felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezen felül a rostok a bélben megkötnek, és a szervezetünkből a székletürítés során eltávolítanak a szervezetünkből egy sor ott található rákkeltő anyagot is.


Miben nincs rostanyag?

Az állati eredetű élelmiszerekben, a fehér lisztben és a cukorban nincsenek ballasztanyagok, azaz rostanyagok.Tovább:
home Tartalomjegyzék
home Fogyókúrás módszerek
home Napi pozitiv gondolatok