Tikhegyi birkagulyás

Bográcsban főttek

                                         


A Veszprémhez tartozó Gyulafirátót felett található a Tik-hegy, ahol szőlők, gyümölcsfák és présházak találhatók. A falu férfilakossága a kerti munkálatokon felül itt szokott "asszonyoktól független" bulikat tartani. Itt keletkeznek azok a kiváló férfias receptek, melyeket itt leközlünk.


Tikhegyi birkagulyás

Hozzávalók

2 kg birka eleje (csontos hús), 3 fej hagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, 1 ek majoranna, fakanálnyi zsír, 20 dkg füstölt szalonna, 2 kg krumpli, 5 ek rózsapaprika, 2 kk őrölt feketebors, fél kg sárgarépa, 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 ek só, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika.

Elõkészítés, melyet otthon is el lehet végezni:

A húst megtisztítom a hártyáktól és faggyútól, leforrázom ecetes vízzel, háromszor átmosom tiszta vízzel, majd falatnyi darabokra vágom. A hagymát megtisztítom és apró kockákra vágom, a fokhagyma gezezdeket megtisztítom. A szalonnát szeletekre vágom. A krumplit megpucolom, eltávolítom a hibás részeit és hasábokra, vagy falatnyi kockára vágom - a felhasználásig víz alatt tartom. A répát megtisztítom - a legjobb kaparni, majd karikákra vágom. A liszből a tojással és két csipetnyi sóval kemény csipetkét gyúrok, mutató és hüvelykujjal kiszaggatom, majd az összetapadás meggátlására némi liszttel rázom össze. A paprikát és a paradicsomot a lecsóhoz hasonlóan elõkészítem és fedeles ételtároló dobozba teszem.

Főzés

Tüzet rakok, majd a bogrács alatt a zsíron kiolvasztom a szalonnát. Mindjárt jöhet is bele a hagyma. Most magasabbra húzom a bográcsot, mert hamar megég. Többszöri kevergetéssel üvegesre pirítom. Beleteszem a húst és erősebb láng mellett kevergetve fehéredésig pirítom. Mikor zsírjára sült, akkor szórom rá a paprika felét, sózom és kicsit tovább kevergetem. Felöntöm egy liternyi vízzel, beleteszem a zúzott fokhagymát és ha nem maradt otthon a fedõ (ez gyakran elõfordul), akkor lefedve párolom egy fél órát. Beleteszem a sárgarépát és még egy liternyi vizet. További fél óra múlva kerül bele az összes többi hozzávaló. Ekkor felöntöm a bogrács tetejéig vízzel, aztán mikor félig megpuhult a krumpli, akkor szóróm bele a csipetkét. Tíz perc múlva megkóstolom, ha kell utánsózom és puha kenyérrel tálalom.


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.További oldalak


Megjegyzés

Még a legfinnyásabb kisasszonyok és városi urak is megesznek belőle vagy két tányérral.

Gulyáslevesek

home Erdélyi gulyásleves
home Gulyásleves
home Gulyásleves (pörköltből)
home Szarvas gulyásleves
home Tikhegyi birkagulyás

Kristálytiszta húslevesek

home Erőleves
home Fácánleves
home Gazdag ember levese
home Húsleves alaprecept
home Horvát pulykaleves

Tovább:
home Tartalomjegyzék