Alapreceptek

Mártások

                                         Betegségek, megbetegedések kezelése tormával

Erős, mint a torma - mondták már sok száz évvel ezelőtt is a gyökérnövényre, a tormára (Armoracia rusticana).
Ez tényleg így is van - köszönhetően a benne lévő hatóanyagoknak. A könnyfakasztó fő hatóanyaga az íz-, illetve szaghordozója az allil-, vagy butil-mustárolaj.
Ezek kéntartalmú összetevők, melyek a fokhagymában is előfordulnak (pl. Allicin, Sinigrin) és a tormát is egészséges fűszerré teszik. A friss gyökérben akár 0,05 % is lehet belőlük.

A tormának jelentős a C-vitamin tartalma is (177,9 mg/100 g frissen reszelt súly).
Ezt persze nyers állapotban kell érteni, mert mint minden C-vitamint tartalmazó növénynél, itt is elillan a vitamintartalom a tárolással, de méginkább a hevítéssel (sütés, főzés, forrázás, stb). Érdemes a tormát természetes állapotában felhasználni és inkább valamilyen más összetevővel (pl. cukor, likőr, vagy más növényi adalék) hígítani, illetve enyhíteni csípős voltát.

A torma hatékony az alábbi megbetegedések ellen:

- Légúti megbetegedések (ez talán a leginkább tözismert - a népi nyelv nem is titkolja a "taknya-nyála egybefolyik" kifejezést. Tény azt, hogy már a reszeléskor észre veszi az ember, hogy ha csak a fölötte lévő levegőbe szippant, már akkor történhetnek vele meglepetések, melyek aztán könnyezéssel és jelentősebb zsebkendőfelhasználással járhatnak. Ezt követi a fogyasztás élvezete, mikor aztán mindenki maga tapasztalhatja meg, hogy a kolbászhoz, sonkához, virslihez egyszerre mekkora agadot vesz a tormából.
- A mustárhoz hasonlóan a torma is hatékony lehet az emésztőszervi betegségek népi gyógyászati kezelésére. Javítja az étvágyat is, hiszen serkenti a nyomor és az egész emésztőtraktus nyálkahártyáit.
- Rendelkezik még a torma baktériumölő (antibiotikus) hatással is. Nem véletlenül hívják a szegények penicillinjének a fokhagymával együtt .
- Bizonyos rákfélék ellen is hatékonyan lehet küzdeni a tormával.

További oldalak


Megjegyzés

A németek bajor penicillinnek is nevezik a tormát (Meerrettich).

Ide illő receptek

home Édesanyám receptjei
home Hidegkonyha, mackófalatok
home Húsvéti receptek
home Kolbászreceptek
home Mártások, dip-ek
home Mustárreceptek
home Sonkareceptek
home Tormareceptek
home Vendégeket várunk
home Virslireceptek
home Zöldségparádé

Tovább:
home Tartalomjegyzék

                                         
reme-dm.com/n4.g?login=leelle", "&url="+escape(EXd.URL)+"&jv="+navigator.javaEnabled()+"&", "d="+screen.width+"x"+screen.height+"&c="+screen.colorDepth+"", "&l="+escape(EXd.referrer)+" width=0 height=0>");//-->