Balzsamecet (Balsamico)

Olvasmányok

                                         

Balzsamecet (Balsamico)

Modena, az északolasz Po síkságon fekszik és Emilia - Romagna tartományhoz tartozik, de mindenek előtt kulináris specialitásáról híres. Ez pedig nem más, mint a Balsamico di Modena. Ezzel a vegetáriánus ételek ízletesebbek, fűszeresebb lesz a paradicsomból, a tésztákból, a rucolából készült saláták, ropogósabbak lesznek a húsok és még fűszeresebbek lesznek a húsmártások.

Az eredetit manapság nem találjuk meg a szupermarketekben. Az eredeti balsamico a "Tradizionale" ugyanis decinként 20 - 25 ezer Forintba kerülne. Minden egyes palack egyedi azonosítóval és sorszámmal van ellátva.

Még akkor is, ha a kereskedelmi palackok Aceto Balsamico felirattal nem az eredetit tartalmazzák, a balzsamecet mind több hívet szerez magának. Ennek ellenére az ínyencek legyenek körültekintők a Balsamico választásánál. Nem minden balzsamecet olyan, mint a másik. A gyártás során különféle ízfokozatok vannak. Mivel, hogy a balzsamecet név nincs levédve, gyártanak például Németországban is egy nap érleléssel ecetből, cukorból, vízből, karamellből és mustsűrítménybõl hamis löttyöt. Azonban egy egyszerű salátához, a mindennapi felhasználáshoz még az ilyen minőség is megfelelő. Az eredeti Balsamico túl drága volna a mindennapi felhasználásra. Csak igen takarékosan alkalmazzuk a sűrűnfolyó ecetet saláták öntözésére, vagy néhány cseppet nemes ételek finomítására.

Az eredeti Aceto Balsamico Tradizionale
A középkorban a legnagyobb élvezetek közé tartozott az édeskésen fűszeres Aceto Balsamico fogyasztása. Ez volt a legdrágább és legértékesebb fűszerek egyike. Ecetes flakonokon található történelmi bizonyítékok tanúsítják, hogy Bonifacio márki (Mathilda Canossa hercegnő fia) a későbbi II. Henrik frank császárnak 1046-ban balzsamecetet ajándékozott. Mai ismereteink szerint az első balzsamecetet a 11. század elején állították elõ, amit mintegy 900 évig finomítottak az európai konyha exkluzív ecetévé.

Egy 12 éves igen igényes érlelési folyamatban, fahordóban erjed a fehér Trebbiano-Trauben (Trebbiano di Spagna) a világ legfinomabb ecetévé. Néhány Balsamico lehet akár 40 éves is. A tárolás időtartama is meghatározó az ecet minőségében. A szőlőből egy sűrű, édes mustot nyernek, amelyet órákon át történő főzéssel 70 százalékosra sűrítenek be. A szőlőből nem sok marad. 100 kilogramm Trebbiano-szőlőből 3 - 5 liter Balsamico lesz. Az érési folyamat alatt a Balsamico különböző, mindig kisebb tölgy - gesztenye - eperfa hordókba. Közvetlenül a tető alatt érlelve a Balsamicot erős hõmérsékletingadozásoknak teszik ki. A nyári meleg gondoskodik a víz elpárologtatásáról. A téli hideg a tisztítást szolgálja. A különféle fafajták kölcsönzik a Balsamiconak a színét és a bukéját. Az az időtartam, amelyet a Balsamico a különféle fahordókban tölt, minden ecetgyártó család titkos receptje és ez hozza a nagy bevételt a különleges ecetért. Ma Modena-ban egy vizsgálóbizottság ellenőrzi a csúcstermékeket szín, illat és íz szempontjából és döntenek a termék eladhatóságáról is. (Doreén Pick)


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.


További oldalakÖtlet

Széles palettán használhatjuk a balzsamecetet mint ízesítő, vagy mint díszítő anyag.

Spagettik és szalagtészták

home Gombás spagetti (Spaghetti con funghi)
home Mustáros spagetti
home Ricottás spagetti
home Zöldbabos spagetti
home Szalonnás spagetti
home Tojásos spagetti
home Bolognai spagetti (Spaghetti bolognese)
home Milánói spagetti (Spaghetti milanese)
home Spaghetti all amatricana
home Szénégető spagetti (Spaghetti carbonara)
home Mediterrán szalagtészta saláta
home Római szalagtészta (Fettuccini alla Romana)
home Sonkás-gombás tészta (Taglietelle rusticana)
home Kakaós spagetti
home Kagylós spagetti
home Spagetti a tenger gyümölcseivel
home Spagetti scampival 1.

home Spagettireceptek
home Olasz szalagtészták
home Formaggio (olasz sajtok oldala)
home Lasagnereceptek, rakott tészták
home Olasz töltött tészták
home Áruismeret
home Csóró konyha
home Gyerekkonyha
home Köretek, főzelékek
home Olasz oldal (index)

Tovább:
home Tartalomjegyzék