Balatoni büfék, avagy hova tart az ország

  english home   deutsch home

Lángossütõk

home

A halászlé
A magyarok nyelvismereteHol vannak azok a régi balatoni büfék. Büfék? (Buffet, Imbiss) Ez is már egy elidegenedett kifejezés, hiszen azok Pecsenyesütők, Lacikonyhák, Lángossütők voltak.

A sült kolbászok, véres hurkák, májas hurkák, a sült oldalasok és tarjaszeletek - az úgynevezett lacipecsenyék mind-mind eltűnőben vannak.

Nosztalgia: Kolbász, hurka receptek:
Hurka, kolbász stb., mindenféle "disznóság"

Kapunk helyette hamburgert, hot-dogot, gofrit, wampit, gyrost, pizzát, spagettit.

Hol van a hurka, kolbász pecsenye mellé adott kovi ubi - a kovászos uborka, melyet a pecsenyesütők nagy 5-10 literes befőttes üvegekben érleltek a napon.
Hol vannak a régi jó lángossütők, ahol az egy forint huszas lángost vettük a négy forint ötvenes sör mellé? Ilyen lángost vettünk fiatal legényként a napsütés okozta leégések kezelésére is, hiszen az olajtartalmát rácsöpögtethettük a piros testfelületre.

. további lángosreceptek . home

A mai magyar gasztronómiai vállalkozó módszere már szinte közhely: minél rövidebb idõ alatt minél több pénzt kipréselni a vendégből. (Persze kivételek is vannak, akiket - a teljesség igénye nélkül - igyekszem megemlíteni a dicsőségtáblán.

Egyik nap láttam a TV-ben, hogy kandi kamerával felvettek egy németnek álcázott család éttermi fogyasztásénak esetét:
2 borjúparikás és két kóla majdnem 10.000 Forintba került. A pincér még azt is hangsúlyozta, hogy "akiszolgálásidíjnincsbenne". Gratulálok magunknak, magunknak magyaroknak!

Tavaly (2000-ben) esett meg Budapesten a többszázezres vacsora esete, talán még emlékszik a kedves olvasó.

A minap (2001.08.) hallottam az általam igen tisztelt "Danubius Rádió" Capuccino című reggeli műsorában az akadémiai kérdést, miszerint "Mi van 250 Forint egy szántódi lángosban". Hát az élesztő, a liszt, a bartók, a kodály, a bérlet, a kurva, a cigaretta, a maffia, az új kocsi, a 3/12-ed év stb.
Itt jegyzem meg, hogy egy lángos anyagköltsége kb. 25 Forint. De ekkor még nem keresett rajta senki semmit.

Magyarországot gasztronómiai szempontból véleményem szerint az 1958-1989-es időszak népszerűsítette nyugaton. Az azóta eltel bő évtized csak rontott a hírnevünkön. Ebbe beletartozik a paprikahamisítási botrány is.

Nem titok-sõt! még a hülye is látja, csak rá kell nézni a rendszámokra - hogy a német közönség főleg a volt NDK lakosságából kerül ki. Nem hülyék ezek az emberek. Mindegyik Ossi-ban egy kis közgazdász veszett el és ők a magyaroknál is keményebben küzdenek, harcolnak az árakkal. Lehet, sõt biztos, hogy jövőre odébbállnak.

A magyar frissensült balatoni vállalkozónak tehát előbb kell felkelnie, hogy megkopassza a "vastag pénztárcájú" német vendéget. Egyébként az idén már kimondottan csökkenő félben van a német turisták hányada. Most jönnek a dánok, a hollandok, a belgák.

Néhány szó a nyugtaadásról:

Ha valaki tudja, hogy miért kell adóznunk, annak unalmasak lesznek a következő sorok:

Az ÁFA, avagy az Általános forgalmi adó a forgalom után képződik és azután fizetendő be. Ez a tevékenység lehet ipar, kereskedelem, szolgáltatás, mezõgazdaság stb.
Amennyiben sok adót fizetnek be, úgy sok járda, út, autópálya épül, jut a közvilágításra, óvodákra, bölcsődékre, iskolákra, egészségügyre. Kerül belőle minden egyébre, amely az ország előremenetelét szolgálja.
Ebből lesz Viktor, Tamás, Péter, Józsi ... stb. fizetése is, de ebből lesz a szinte minimálbéres nõvér, tanár, orvos, vagy a köztisztviselő fizetése is.

Amennyiben magunk is támogatjuk, hogy a vállalkozó ne adjon nyugtát, úgy magunk is bűntársak leszünk és "baszhatjuk" az EURÓPA irányába törekvő Magyarországot. (A "törekvő" egy kicsit erős volt!).

Kérjünk nyugtát! Várjuk meg a nyugtát!
Aki nem ad számlát, vagy nyugtát, az az átlagnál gyorsabban akar előre jutni és nem az ország érdekeit, hanem csakis a maga érdekeit akarja szolgálni.
Aki előtted egy zsebszámológépen bohóckodik, vagy a pénztárgépbe beüti, de a végleges TL, vagy ENTER gombot nem nyomja meg, az Neked ellenséged, mert nem akar Neked óvodát, autópályát, ... semmit.

Az APEH/NAV nem az időnkénti akcióival, hanem a Te segítségeddel érheti el a célját, a valódi jóléti Magyarországot.

Mi különben nem egy politizáló honlap vagyunk, hanem egy a MAGYARORSZÁGOT szerető lap!

Ha hingyi, torgyánattila, deutschzabigyerek, orbánbánya, szabadibéla, tribuszerné, császárelődbaleset, lölö, fizetősautópálya, káendhá brókerbotrány, stb. témákban keresel, úgy javasoljuk, hogy más oldalakat választ.


home

A magyarok nyelvismerete


Most pedig essék szó egynéhány téves magyar gasztronómiai elnevezésről:

Cordon bleu (ejtsd: kordonblõ)

Ez a leginkább húsbamászó elírás:
Magam már vagy 12-15 éve úgy osztályozom a vendéglőket, hogy a "panírozott szelethúsba töltött sonkát és sajtot" milyen néven nevezik az étlapon.
Városomban jelenleg (2002 nyara) kb. 70 százalék nevezi rendesen "Cordon bleu"-nek. A maradék kb. 30 százalék megoszlik: "Gordon bleu", "Gordon blue", illetve "Gordon" fantáziaelnevezések között.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ne tartsuk titokban a név igazi eredetét:

Egy svájci szakácsiskolától ered a "Kék szalag" elnevezés.
Gondoljunk a cordon - kordon - rendőrkordonra, vagy a bleu - blue - kék színre és egyből megértjük a "Kék szalag" kifejezést.

1975-ben a jugoszláviai tengerpartról hazafelé tartva Balatonszárszón ettünk egy hasonló ételt, amit a vendéglő - a neve sajnos már nem ismeretes - "Szárszócskának" nevezett el. A vendéglő valami "Diófa", vagy "Véndiófa" volt. A nemzetközi elnevezés majd 30 évvel ezelőtt még nem terjedt el, de az étel nagyon finom volt. Dícséret érte a vendéglőnek!

Veszprémben a "Fejesvölgy" vendéglőnek van egy "Tiroli göngyölt hús" nevű ételkülönlegessége, melyet henger alakúra göngyöl a szakács, majd a kisütés után átlósan-ferdén kettévág, sajttal megszór, majd a rendelt körettel köríti.


Bacon

"baconszalonna" - azaz szalonnaszalonna. Ilyen sincs. Vagy bacon, vagy szalonna punktum.
Az egyik neves élelmiszergyártó cég árulja a baconszalonnás pizzáját. Reméljük szörfölnek a neten, vagy keressük meg őket személyesen?"Sampinyongomba"

"sampinyongomba" - ismerős a kifejezés? Gombagomba - körülbelül ennyit jelent a kifejezés.
champignon = gomba. Ez egy francia szó, amely aztán széles körben elterjedt és egyfajta gomba nevévé is vált. Ez a gombafajta a nálunk is kapható, pincében termesztett, vagy a hozzáértõk által szedett Csiperke, Csiperkegomba, Csepörke stb.

Tehát a helyes kifejezés: Champignon, sampinyon, csiperke, csiperkegomba.
Látod: így is akár négy kifejezés közül is válogathatsz!"Bratfertig csirke"

Fagyasztott csirke zacskóján lehet olvasni ma is. Gratulálunk!


Jó lenne elgondolkodni mindenkinek - legyen az szállodás, cimmerferis, vendéglős, vagy akár pecsenyesütő is.Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.Egyebek

home
Nem értem

home


A halászlé

A halakról:

Balatoni keszeget, süllőt, harcsaszeletet ehettünk a halsütőknél. Paprikás lisztbe forgatták, majd bő zsiradékban úszva sütötték ki az illatozó csemegét. Térkép sem kellett, hogy az ember megtalálja a halsütőt. Mindenki a szag után ment.

Fájdalmas a füredi városrendezés - ahol is minden régi móló menti lacikonyha, halsütő, borkóstoló megszűnt.

Minden kikötő, minden strand környékén bőven volt belőlük - mellette pedig a borozók, borharapók, melyek a sós - fűszeres ételek leöblítésére szolgáló tájjellegû borokat kínálták bor, vagy fröccs formájában.

Manapság ehetnénk a balatoni halsütőknél hekket és tonhalat - amelyek, mint az köztudott, tengeri és nem balatoni halak.

Minden balatoni településen lehetett halászlevet enni. Ez a világ legtermészetesebb dolga volt.
Most próbáljon valaki halászlére éhes gyomorral a Balaton partján kulináris élményt szerezni. A pesti "egynyári" vállalkozó főzi szakácskönyvből, aki sosem járt Pakson, Baján, vagy Szegeden. Ellenben elkéri a talponállójában a műanyag tálkában, műanyag tálcán árult "Halászlé"-nek nevezett kotyvaléka után a 800-900 Forintot.

Így alakulnak ki a téves képek is a magyar konyháról. Az a külföldi, aki ezt megette, úgy fog hazatérni, úgy fogja elraktározni az emlékeket, hogy "Halászlé"-t evett. Ez a turista nem járt Dunakömlődön, nem járt Fajszon, nem járt Szolnokon, nem tudja mi a "Halászlé".

... halreceptek ... homeA nyaralás gasztronómiai emlékei

home az erdélyi konyháról
home franciák   home spanyolok
home görög ételek, előételek
home szerb, horvát, szlovén
home olasz receptek tárháza
home törökök   home bolgárokFogyókúrás módszerek

A legelterjedtebb fogyókúrák.. illik hozzá..

home Salátareceptek
home Mártások
home Mustárok
home Tormareceptek

home Napi pozitív gondolatok
home Díszítések
home Áruismeret

english home   deutsch home

Tovább:
home Főoldal
home Humoroldal, viccek