Olvasnivalók, történetek

Konzerválás

                                         
Miért is gyártunk húskonzerveket?

Vásároltam egy májkrémet (Parasztmájas 200 g, Délhús, Pécs). A májkrém egyébként kitűnő és ízletes volt.

Összetétele: Szalonna, sertésmáj, sertésbőrke, víz, sertéshús, sertéslép, marhamáj, fűszerek, só, szójafehérje, stabilizátorok (E412, E410, E407, E415, E466), dextróz, ízfokozó (E621), antioxidáns, (E300) és tartósítószer (E250) alkalmazásával.

Az összetétele szerint öt féle és fajta stabilizátor kell ahhoz, hogy a vásárló fogyaszthassa, kell bele ízfokozó is, hiszen a sertéslép és a szójafehérje bizony kevés. Én lépet a macskámnak és a kutyámnak szoktam főzni, a szójafehérje pedig nem a magyar ember táplálkozására való.

Nézzünk meg most egy különleges vagdalthús konzervet is, sőt nézzünk meg mindjárt kettőt:
Katona koromban hetente akár többször is fogyasztottam a "zöld szörnyeteget" a 7,50-es vagdalthúst, aminek ugye "Különleges vagdalthús" volt a neve.

Ma 2014-ben a következő összetételt írják rá:

Különleges vagdalthús I. (Snack Szegedi Paprika ZRt.)

Hús alapanyagok 56 % (sertésbőr, gyártási szalonna, baromficsontokról mechanikusan lefejtett hús, marhafaggyú, sertéshús, marhahús, részlegesen zsírtalanított zsírszövet), ivóvíz, kukoricakeményítő, szójafehérje, csípős fűszerkeverék, étkezési só, növényi rost, ízfokozó: nátrium glutamát, emulgeálószer: difoszfátok, antioxidáns: aszkorbinsav.


Különleges vagdalthús II. (Hamé)

Marhahús (31 %), ivóvíz, búzaliszt, sertésbőrke, szeparált szárnyashúspép, sertésszalonna, sertésszív, vöröshagyma, borsóliszt, konyhasó, sertésfehérje, fokhagyma, fűszerek, stabilizátor: difoszfát, antioxidáns: aszkorbinsav.

Hát én többek között ezért gyártok húskonzerveket. Na meg azért, mert ismerem azokat az anyagokat, melyek belekerülnek. Saját magát és a családját csak nem csapja be az ember.


Tovább:
home Tartalomjegyzék
home Áruismeret
homeHumor

További oldalak:Megjegyzés


home Házi pékség
home Lakodalmas ételek
home Mézes receptek
home Palacsintareceptek
home Pogácsareceptek
home Zsír és tepertő
home Csóró konyha

Tovább:
home Tartalomjegyzék

                                         
home - Kedvencek