Olvasnivalók, történetek

Konzerválás

                                         
Mit jelent a pástétom?

Meg kell állnunk egy pillanatra a Pástétom szó hallatán, hiszen mintha nem egy, hanem legalább két dologra alkalmaznánk a magyar nyelvben.

Legegyszerűbben mindjárt rávágjuk, hogy májkrém, vagy májkrém, húskrém, stb jellegű készítmény.
Ez részben igaz is, hiszen valóban ez a Pástétom szó egyik jelentése.

Tehát lássuk a P á s t é t o m szó jelentéseit:

1. Krém, melynek általában az ízananyag adja a nevét (húspástétok, májpástétom, halpástétom, vadnyúlpástétom, stb).

Lehet ez frissen készült, edényben, vízfürdőn készített étel, melyet melegen, vagy hidegen teszünk az asztalra, de lehet tartós termékként, akár konzervként készített dolog, melyet hűtőben tárolva pár nap alatt, vagy üvegben a kamrában tárolva akár hónapok múlva szeretnénk elfogyasztani.


2. Leveles tésztából készült tölthető edény , étel, vagy akár stílus.

Manapság aztán igazi könnyű dolgunk van és nem kell a leveles tészta készítésével bajlódnunk. Egyszerűen megvásároljuk kedvenc áruházunkban a friss, védőgázos, vagy éppen a fagyasztott leveles tésztát és kedvünk szerint elkészítjük édes, vagy sós változatban.

Kétség kívül a franciák a legnagyobb mesterei mindkét pástétomnak. Ők A kacsahús, a libamáj, a konfittált sertés elkészítésének nagy mesterei, na és persze a francia pékségek nagy mesterei a második jelentés, a pástétomtészta elkészítésének is. Ne feledjük, hogy a habkönnyű francia croissant tésztája is nagyon közeli rokonságban áll a hagyományos leveles pástétomtésztával. Nézd csak meg, hogy egy ilyen recept mennyi vajat tesz a tésztába, mely ezen világhírű állagot fogja eredményezni.

A tölthető pástétomkosárkák legismertebb típusa a Vol au vent, melyet ha egyszer megsütsz (kerek, szögletes, táglalap alakú, szív alakús, stb), akkor azt fémdobozban sokáig eltarthatod és ha váratlan vendég, vacsora, stb jön közbe, akkor a legkülönbözőbb töltelákekkel (húsok, krémek, saláták, zselék) töltheted meg.

home Vol au vent (levelestészta kosárkák)

. francia home . partyfalatok home . házi pékség . home

Tovább:
home Tartalomjegyzék
home Áruismeret
homeHumor

További oldalak:Megjegyzés


home Házi pékség
home Lakodalmas ételek
home Mézes receptek
home Palacsintareceptek
home Pogácsareceptek
home Zsír és tepertő
home Csóró konyha

Tovább:
home Tartalomjegyzék