Paczal

Hurkák, disznósajtok

                                         

Tüdős-hurka készitése

Egy 6 literes fazékba, tegyünk négy liter vizet forrni; ha forró lett a víz, tegyük belé a disznó tüdejét szívét és a nyelvét; főzzük mindezt jó erõs tűznél egy óra hosszáig; ezután vegyük ki a forró vízből és tegyük egy nagy tál hideg vízbe. Ha pár perczig a hideg vízben állott, tegyük egy tiszta vágó-deszkára. A tüdőt a deszkán gondosan tépegessük le a gyökeréről. A tüdőt olyan szépen le lehet szedni a gyökeréről, hogy egészben megmarad a tüdő gyökérháza. A nyelvet is fel kell apróra vagdalni egészen a gége kezdetéig. A szívet szintén fel kell darabolni apróra. Ha mindezekkel készen vagyunk, ezt az anyagot egy éles vagdaló bárddal vagdaljuk össze. (A tüdő gyökerét, a gégével együtt, fel lehet használni káposztalevesbe, sokan igen szeretik.) Ezt a tüdős-hurkához való anyagot túlságos apróra nem kell vágni, mert akkor mint kolbász, ez is fűrészporszerű lesz.
Lehet olyanforma apró, mint egy borsószem. Egy tüdőhöz, egy nyelvhez és egy szívhez vegyünk egy maréknyi kövér húsdarabokat amit előbb negyedóráig főztünk. Ezt a kövérséget is vagdaljuk jól össze. Mindezeket a holmikat tegyük egy nagy tálba; vegyítsünk közé annyi sót, hogy sós ne legyen (készítés közben többször meg kell kóstolni, hogy el ne sózzuk, mert az ilyen töltelékfélét fõleg a sok só vagy a sótalanság rontja el.) Tegyünk még bele egy tele kávéskanálnyi tört borsot, fél kávéskanálnyi tört szegfűszeget és fél kilónyi kevéssé felforralt rizskását; de ez utóbbit kihűtve. Ezeket keverjük mind jól össze a két kezünkkel és öntsünk még közzé fél liternyi zsíros meleg levet. Ezt a zsíros levet annak a fazéknak a tetejéről szedjük le, a melyikben a tüdőt és a kövérséget megfőztük. A tüdős keveréket feltöltés előtt kóstoljuk meg és ha izét helyben hagytuk, beletölthetjük a szép tisztára mosott vastagabb féle bélbe. A kolbász-töltõ bádogcsőbe kell tenni a tüdős vagdalékot a cső végére reá kell húzni a belet. A beleket két-két arasznyi hosszúságuakba kell felszabdalni, aztán a kolbásztöltő bádogcsőbe kell tenni a tüdős vagdalékot és a cső végére reá kell húzni a bélt, ha telenyomtuk a beleket a töltelékkel, a két végét szép kis tiszta, hegyes faszegekkel akasszuk össze. A faszegeket háromszor is szúrjuk bele, úgy mintha varnók, nehogy a zsíros töltelék főzés közben kifusson a bélből.
Ha mind megtöltöttük a tüdőst, rakjuk buzogó forró vízbe és főzzük egy negyed óráig; nem tovább, mert ha sokáig fő, minden zsírja kiforr és az baj. Tehát ha felforrt, szedjük ki egy nagy lyukas fakanállal bő hideg vízbe. Ha pár perczig a vízben hagytuk, vegyük ki, rakjuk deszkára és tegyük hideg helyre, esetleg kamarába. Ha az idõ nem lágy, télben eláll az ilyen töltelék egy hétig is egészen frissen. Nagy gonddal kell megsütni, mert a megfordításkor igen könnyen kifakad és akkor sok kár esik benne, mivel nem lehet szépen felvagdalni.


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.

További oldalakForrás

Zilahy Ágnes 1892.

Véreshurka-receptek

home Alföldi véres hurka
home Bácskai füstölt hurka
home Füstölt véres hurka
home Köleskásás véres hurka
home Ludasi véres hurka
home Majorannás véres hurka
home Rizses véres hurka 1. (zalai recept)
home Rizses véres hurka 2.
home Véres hurka (baranyai recept)
home Zilahi véres hurka
home Zsemlés véres hurka 1.
home Zsemlés véres hurka 2.

Véreshurka-ételek

home Sültkrumpli véres hurkával
home Véres hurkás kanapé

home Disznósajtok, svártlik
home Egyéb hurkák
home Kolbászreceptek
home Felvágott receptek
home Hurkareceptek
home Pástétomreceptek
home Vér, véres hurka
home Disznóölés, feldolgozás
home Erdélyi receptek
home Téli receptoldalak

Tovább:
home Főoldal