Disznóölés, feldolgozás

Hurkák, disznósajtok

                                         

Tüdös-hurka készitése

Egy 6 literes fazékba, tegyünk négy liter vizet forrni; ha forró lett a viz, tegyük belé a disznó tüdejét szivét és a nyelvét; fözzük mindezt jó erős tüznél egy óra hosszáig; ezután vegyük ki a forró vizből és tegyük egy nagy tál hideg vizbe. Ha pár perczig a hideg vizben állott, tegyük egy tiszta vágó-deszkára. A tüdőt a deszkán gondosan tépegessük le a gyökeréről. A tüdőt olyan szépen le lehet szedni a gyökeréről, hogy egészben megmarad a tüdő gyökérháza. A nyelvet is fel kell apróra vagdalni egészen a gége kezdetéig. A szivet szintén fel kell darabolni apróra. Ha mindezekkel készen vagyunk, ezt az anyagot egy éles vagdalóbárddal vagdaljuk össze. (A tüdő gyökerét, a gégével együtt, fel lehet használni káposztalevesbe, sokan igen szeretik.) Ezt a tüdős-hurkához való anyagot tulságos apróra nem kell vágni, mert akkor mint kolbász, ez is fürészporszerü lesz.
Lehet olyanforma apró, mint egy borsószem. Egy tüdőhöz, egy nyelvhez és egy szivhez vegyünk egy maréknyi kövér husdarabokat amit előbb negyedóráig főztünk. Ezt a kövérséget is vagdaljuk jól össze. Mindezeket a holmikat tegyük egy nagy tálba; vegyitsünk közé annyi sót, hogy sós ne legyen (készités közben többször meg kell kóstolni, hogy el ne sózzuk, mert az ilyen töltelékfélét főleg a sok só vagy a sótalanság rontja el.) Tegyünk még bele egy tele kávéskanálnyi tört borsot, fél kávéskanálnyi tört szegfüszeget és fél kilónyi kevéssé felforralt rizskását; de ez utóbbit kihütve. Ezeket keverjük mind jól össze a két kezünkkel és öntsünk még közzé fél liternyi zsiros meleg levet. Ezt a zsiros levet annak a fazéknak a tetejéről szedjük le, a melyikben a tüdőt és a kövérséget megfőztük. A tüdős keveréket feltöltés előtt kóstoljuk meg és ha izét helyben hagytuk, beletölthetjük a szép tisztára mosott vastagabbféle bélbe. A kolbász-töltő bádogcsőbe kell tenni a tüdős vagdalékot a cső végére reá kell húzni a belet. A beleket két-két arasznyi hosszuságuakba kell felszabdalni, aztán a kolbásztöltő bádogcsőbe kell tenni a tüdős vagdalékot és a cső végére reá kell huzni a bélt, ha telenyomtuk a beleket a töltelékkel, a két végét szép kis tiszta, hegyes faszegekkel akasszuk össze. A faszegeket háromszor is szurjuk bele, ugy mintha varnók, nehogy a zsiros töltelék főzés közben kifusson a bélből.
Ha mind megtöltöttük a tüdőst, rakjuk buzogó forró vizbe és főzzük egy negyedóráig; nem tovább, mert ha sokáig fő, minden zsirja kiforr és az baj. Tehát ha felfort, szedjük ki egy nagy lyukas fakanállal bő hideg vizbe. Ha pár perczig a vizben hagytuk, vegyük ki, rakjuk deszkára és tegyük hideg helyre, esetleg kamarába. Ha az idő nem lágy, télben eláll az ilyen töltelék egy hétig is egészen frissen. Nagy gonddal kell megsütni, mert a megforditáskor igen könnyen kifakad és akkor sok kár esik benne, mivel nem lehet szépen felvagdalni.


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.

További oldalakForrás

Zilahy Ágnes 1892.

Véreshurka-receptek

home Alföldi véreshurka
home Bácskai füstölt hurka
home Füstölt véreshurka
home Köleskásás véreshurka
home Ludasi véres hurka
home Majorannás véreshurka
home Rizses véreshurka 1. (zalai recept)
home Rizses véreshurka 2.
home Véres hurka (baranyai recept)
home Zilahi véres hurka
home Zsemlés véreshurka 1.
home Zsemlés véreshurka 2.

Véreshurka-ételek

home Sültkrumpli véreshurkával
home Véreshurkás kanapé

home Disznósajtok, svártlik
home Egyéb hurkák
home Kolbászreceptek
home Felvágottreceptek
home Hurkareceptek
home Pástétomreceptek
home Vér, véreshurka
home Disznóölés, feldolgozás
home Erdélyi receptek
home Téli receptoldalak

Tovább:
home Főoldal