A májas készítése

Kolbász, szalámi, hurka, disznósajt

                                         


Zilahy Ágnes 1892-ből származó receptje részletesen leírja a májas hurka készítését, a hurkapálca klasszikus alkalmazását.


A májas készítése

Egy nagy fazékba, forró vízbe tegyük bele a disznómájat, főzzük egy óra hosszáig, akkor vegyük ki egy tál hideg vízbe; pár percz múlva szedjük ki a vizből is, tegyük vágódeszkára a májat s gyökereiről késsel vagdaljuk le, szép apró falatokba.
"Ennek a gyökerét - mely különben is kicsi, oda kell dobni a kutyának, mert keserű az epétől. Vágókéssel, jól össze kell vágni a máját a lehető apróra, mert a májas annál jobb, minél apróbban van vagdalva, ha a májat jól össze vagdaltuk, tegyük egy tálba, sózzuk meg de gondosan, nehogy sós legyen. Azután tegyünk bele még fél annyi összevagdalt, megfőzött kövérséget, mint maga a máj; mert ha nem elég zsíros a májas, nem jó: Ezen kívül tegyünk még bele, két meghámozott és reszelt almát, egy fõ vereshagymát, ezt is megreszelve. Fél kiló felforralt és kihűtött rizskását is keverjünk közé, egy kávéskanál tört borsot és kávéskanállal szegfű szeget is adjunk hozzá. Végül ebbe is tegyünk a kövér húst tartalmazó fazék tetejéről leszedett zsíros léből, fél liternyit, - annyit, hogy az egész keveréket megpuhítsa. Keverjük jól össze ezt az anyagot, azután öntsük két araszos hosszúságuakba felvágott tiszta vastagabb féle bélbe. A beleket ha tele vannak, a két végükön akasszuk össze kis tiszta, e czélra készült faszegecskékkel; de jól ügyeljünk hogy a fa peczkeket többször átszúrjuk a bélen, mintha megvarrnók, mert különben a kifőzés alatt mint kifutna belőle a zsír és a töltelék is. Ha készen vannak mind a májas hurka darabkák, rakjuk buzogó forró vízbe; egy negyed óráig főzzük, akkor szedjük ki egy nagy tál hideg vízbe kevés ideig ott hagyván szedjük ki tiszta deszkára és tegyük ki hideg kamrába használatig.
Ha használni akarjuk, tegyük lábasba egy pár kanál vízzel és gyors tűzön pirítsuk meg szép ropogósra de ügyeljünk reá, hogy a megfordításkor ki ne fakadjon, mert akkor nem lehet szépen felvágni."Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.További oldalakNem értem

home

Eredet

Zilahy Ágnes 1892.

Májashurkák, kenőmájasok

home Májas hurka 1.
home Májas hurka 2.
home Májas hurka 3.
home Májas hurka 4.
home Májas hurka 5.
home Kenõmájas (Wurst család)
home Kenőmájas 1.
home Kenőmájas 2.
home Kenőmájas 3.
home Kenőmájas 4.
home Kenőmájas pirított hagymával
home Erdélyi májas hurka
home Porosz májashurka
home Vadmájpástétom
home Üveges krézli
home Bácskai hurka
home Bácskai füstölt hurka
home Tolnai sváb húsoshurka
home Györkönyi húsoshurka
home Disznósajtok, svártlik
home Egyéb hurkák
home Kolbászreceptek
home Felvágott receptek
home Hurkareceptek
home Pástétomreceptek
home Vér, véreshurka
home Disznóölés, feldolgozás
home Erdélyi receptek
home Téli receptoldalak

Tovább:
home Főoldal