Disznóvágás, feldolgozás

Kolbász, szalámi, hurka, disznósajt

                                         

A májas készítése

Egy nagy fazékba, forró vizbe tegyük bele a disznómájat, főzzük egy óra hosszáig, akkor vegyük ki egy tál hideg vizbe; pár percz múlva szedjük ki a vizből is, tegyük vágódeszkára a májat s gyökereiről késsel vagdaljuk le, szép apró falatokba.
"Ennek a gyökerét - mely különben is kicsi, oda kell dobni a kutyának, mert keserü az epétől. Vágókéssel, jól össze kell vágni a máját a lehető apróra, mert a májas annál jobb, minél apróbban van vagdalva, ha a májat jól össze vagdaltuk, tegyük egy tálba, sózzuk meg de gondosan, nehogy sós legyen. Azután tegyünk bele még fél annyi összevagdalt, megfőzött kövérséget, mint maga a máj; mert ha nem elég zsiros a májas, nem jó: Ezenkivül tegyünk még bele, két meghámozott és reszelt almát, egy fő vereshagymát, ezt is megreszelve. Fél kiló felforralt és kihütött rizskását is keverjünk közé, egy kávéskanál tört borsot és kávéskanállal szegfü szeget is adjunk hozzá. Végül ebbe is tegyünk a kövérhust tartalmazó fazék tetejéről leszedett zsiros léből, fél liternyit, - annyit, hogy az egész keveréket megpuhitsa. Keverjük jól össze ezt az anyagot, azután öntsük két araszos hosszuságuakba felvágott tiszta vastagabb féle bélbe. A beleket ha tele vannak, a két végükön akasszuk össze kis tiszta, e czélra készült faszegecskékkel; de jól ügyeljünk hogy a fa peczkeket többször átszurjuk a belen, mintha megvarrnók, mert különben a kifőzés alatt mint kifutna belőle a zsir és a töltelék is. Ha készen vannak mind a májas hurka darabkák, rakjuk buzogó forró vizbe; egy negyed óráig főzzük, akkor szedjük ki egy nagy tál hideg vizbe kevés ideig ott hagyván szedjük ki tiszta deszkára és tegyük ki hideg kamrába használatig.
Ha használni akarjuk, tegyük lábasba egy pár kanál vizzel és gyors tüzön piritsuk meg szép ropogósra de ügyeljünk reá, hogy a megforditáskor ki ne fakadjon, mert akkor nem lehet szépen felvágni."Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.


További oldalak


Forrás:

Zilahy Ágnes 1892.

Májashurkák, kenőmájasok

home Májas hurka 1.
home Májas hurka 2.
home Májas hurka 3.
home Májas hurka 4.
home Májas hurka 5.
home Kenőmájas (Wurst család)
home Kenőmájas 1.
home Kenőmájas 2.
home Kenőmájas 3.
home Kenőmájas 4.
home Kenőmájas pirított hagymával
home Erdélyi májas hurka
home Porosz májashurka
home Vadmájpástétom
home Üveges krézli

home Pástétomreceptek
home Disznóölés, feldolgozás
home Hurkareceptek
home Disznósajtok, svártlik
home Egyéb hurkák
home Kolbászreceptek
home Felvágottreceptek
home Hurkareceptek
home Pástétomreceptek
home Vér, véreshurka
home Disznóölés, feldolgozás
home Erdélyi receptek
home Téli receptoldalak

Tovább:
home Főoldal