Disznótoros Kolbászfesztivál

                                         


Már a parkolásnál látszott, hogy itt valami óriási rendezvényre jövünk. A parkolóban a "segéderők" profi módon segítették az autósokat. A belépő karszalag megvásárlása viszonylag zökkenőmentesen zajlott.

Gyerekeknek játszópark, régi falusi eszközök, népi szerszámok bemutatója nyitja a fesztivált, amolyan előételként. Nem is lenne jó mindjárt a tömény kolbászzsírba, hurkák nehéz légkörébe csöppenni. Itt elidőztünk egy kicsit, készítettem néhány felvételt a kukoricamorzsolóról, a lámacsikóról, öreg cséplőmasináról. Nehezen lehetett megállapítani, hogy a kiállított cuccokat nézni lehet, vagy esetleg alkudni is lehet rájuk. Na nem is ezért jöttünk ide, irány a sűrűje!


Rendezettnek tűnnek a bódék, melyek egymást váltják. Az ország minden szegletéből eljöttek a hentesek, kereskedők erre a hétvégére, hogy bemutassanak és persze, hogy el is adjanak. Azt hiszem nem feltétlenül a bevétel, a helypénz kitermelése volt itt a fontos, hanem sokkal inkább a hírnév terjesztése, öregbítése.
Ott voltak természeten a bogádiak, a pápaiak, a mezőberényiek, hogy csak néhány nagy nevet említsek. Aztán voltak kisebb nevek, akik esetleg pont ezen a fesztiválon debütáltak.


Mindenhol (egy-két kivételtől eltekintve) van kóstoló. Ezek általában kis fogpiszkálóra tűzött falatkák kolbászból, szalámiból, hurkából, disznósajtból, szalonnából, sonkából. A különféle ízesített zsírokkal megkent kenyerek is csábítóan vonzóak voltak, de nem ezekkel akar jóllakni az ember. Itt meg kell állapítani, hogy aki végigkóstolja annak nem lesz gondja az ebédre. Sajnos a büféknél óriási sorok voltak, de azért sikerült elfogyasztani fejenként egy jóféle sült kolbászt mustárral, puha kenyérrel és cseresznyepaprikával.

A savanyúságosok is szép számmal megjelentek, hogy bemutassák a máshol még sosem látott termékeiket. Az embernek csak csorog a nyála a sok édes-ecetes tartósított finomság láttán. Például kifúrt ecetes sárgarépákat, vagy édes-pikáns módon eltett körtéket bizony nem ehet akárhol az ember.


Ha tele vagy már az unalomig ismételt viccekkel, akkor feltétlenül látogass el az új viccek oldalára!


home

Garantáltan újak, hiszen:
Egy újszülött számára minden vicc új.


További oldalak

A kolbászvonat egy nagyon ötletes attrakció - dícséret a kitalálójának! A kolbászokkal, hurkákkal megrakott kis vasúti kocsik egy alagútkemencén mennek keresztül és onnét távozván már meg is sültek.

És akkor ejtsünk pár szót a rétesekről is. Itt soha nem látott mennyiségű rétesválasztékot láttunk. Persze a sok nehéz zsíros ételt szét kell csapatni valami édessel. Na mi ezekből már csak elvitelre vásároltunk. A képen látható meggyes-mákos változatnak például nem igen tudnék megnevezni egyetlen versenytársat sem. Egy megjegyzés azonban ide kívánkozik: Egy ekkora rendezvényen csak egyetlen kürtőskalácsos volt. Ki érti ezt?


Aztán vásároltunk is, méghozzá nem keveset. Vettünk magunknak, vettünk lefagyasztani, vettünk ajándékba is. Itt persze nem volt semmi sem olcsó, nem voltak akciós termékek, viszont nem valószínű, hogy például a dél-baranyai termelő portékájához máshol hozzá tudnék jutni.

A végén természetesen megnéztük a Vasúttörténeti múzeumot is. Ez is egy olyan kiállítás, melynek feltétlenül rá kell kerülnie mindki bakancslistájára. A kiállítás és a fesztivál azt hiszem, hogy egy mindkettőjük számára gyümölcsöző szimbiózisban élnek - immár ötödik alkalommal. Jövőre feltétlenül visszajövünk!

Disznóvágás

home Véreshurka
home Májashurka
home Egyéb hurkák
home Virslireceptek
home Disznósajt, svártli
home Friss kolbászok
home Füstölt kolbászok
home Egyéb kolbászok
home Külföldi kolbászok
home Szalámikészítés
home Felvágottak
home Pástétomreceptek
home Húskrémek, májkrémek  Házi húskonzervek
home Kocsonyaoldal
home Pogácsák, hájasok
home Káposztaételek
home Sonkareceptek
home Szalonnakészítés
home Szalonnás ételek
home Zsír és tepertő
home Malacreceptek
Áruismeret

home Áruismeret

home Füstölt szalonna
home Karaj
home Pulykamell
home Erős Pista
home Kagylók

Tovább:
home Főoldal
home Humoroldal, viccek
home Disznóvágás (index)